Hoe Suede schoenen schoonmaken?


Je hebt prachtige suède schoenen. Maar ook deze worden vies.

Hoe moet je je suède schoenen schoonmaken?

In dit artikel geven wij uitleg hoe je je suede schoenen schoon maakt.

Moet je je suède schoenen schoonmaken met azijn?

Dat is geen goed idee! Maar hoe moet het dan wel. Lees het nu!

Suède schoenen schoonmaken

Hoe moet je je suède schoenen schoonmaken?

Suède is een van de meest luxueuze kledingstoffen die er zijn. Maar het schoonmaken en beschermen ervan kan een beetje een nachtmerrie zijn, vooral als je niet weet hoe! In deze gids leren we je hoe je suède schoenen kunt schoonmaken, zodat je er een statement mee kunt maken waar je ook gaat.

Soorten suède

Voor je verder iets met je suède schoenen doet, is het belangrijk op te merken dat er twee verschillende gangbare soorten suède zijn. De meest voorkomende soort is polyester-blend fluweel, maar sommige luxueuzere schoenen kunnen in plaats daarvan een zijde en katoen blend zijn.

De reden om dit onderscheid te maken is dat het zijde-katoen mengsel fluweel, net als de meer ongewone soorten, naar een stomerij of schoenenpoetser gebracht moet worden voor ernstige vlekken. Watervlekken, vuil en modder, en de mildste vlekken zou je echter zelf moeten kunnen behandelen. Voor polyester fluweel zou je alle vlekken, behalve de ergste, zelf moeten kunnen verwijderen.

Hoe suède schoenen schoonmaken: Vuil verwijderen uit suède

Gelukkig is het verwijderen van een beetje vuil uit suède schoenen een van de meest natuurlijke dingen om te doen. Het is natuurlijk geen goed idee om je mooie fluwelen schoenen buiten in de modder, sneeuw of regen te dragen, maar als je dat toch doet, is dit de manier om eventuele modder en vuil veilig van je schoenen te krijgen.

Als je je afvraagt hoe je suède schoenen van vuil en modder kunt ontdoen, is het eerste wat je moet doen ze te laten drogen. Weersta de neiging om de vuildeeltjes van je schoenen af te vegen of te schrobben, want dat zal ze alleen maar dieper in de stof werken en de fluwelen vezels beschadigen.

Als de modder op je schoenen droog is, borstel je ze voorzichtig weg met een schrobborstel of oude tandenborstel. Maak de zaak af door het fluweel met de nerf mee schoon te maken, want daardoor gaat alles glanzen en zien de schoenen er weer als nieuw uit.

Het is een goed idee om ook na elk gebruik een paar minuten de tijd te nemen om je fluwelen schoenen te borstelen. Zelfs als je er niet al te veel zichtbaar vuil op ziet, heeft je fluwelen schoeisel waarschijnlijk toch al wat stof en vuil verzameld. Door ze na elk gebruik te ontdoen van vuil en puin verminder je het onderhoud dat je later moet doen, en het beschermt ook de integriteit van de fluwelen nap.

Water uit suède schoenen verwijderen

Fluweel is geen bijzonder waterafstotend materiaal. Als zodanig wil je vermijden dat je fluwelen schoeisel buiten in de elementen wordt gedragen, als dat mogelijk is. Je zult ze ook snel willen drogen als ze toch nat worden.

De beste manier om dit te doen is het vocht met een microvezeldoek weg te deppen zodra het gebeurt. Dit zal het vocht ervan weerhouden zich in het fluweel in te nestelen en kan je later tijd en moeite besparen, vooral omdat watervlekken die in het fluweel blijven zitten meestal blijvend zijn.

Vlekken uit suède schoenen verwijderen

Als je erin slaagt een vlek of verkleuring op je fluwelen schoeisel te krijgen, is nog niet alles verloren. Je zult de specifieke manier moeten kennen om fluwelen schoenen van vlekken te ontdoen zonder ze te beschadigen, maar zolang je milde schoonmaakmiddelen en gereedschappen gebruikt, zou je de meeste vlekken uit en van de stof moeten kunnen tillen.

We raden aan om hiervoor afwasmiddel of citroen en zuiveringszout te gebruiken. Voor de afwasmiddel methode doe je het volgende:

 • Vul een kom of kopje met warm water
 • Voeg een theelepel of twee zachte afwasmiddel toe
 • Meng tot de oplossing soppig is

Voor de citroen en zuiveringszout methode doe je dit:

 • Voeg 1 deel zuiveringszout toe aan 1 deel citroensap
 • Meng tot zich een schuimige pasta vormt

Als je je zachte reinigingsoplossing hebt gemaakt, schrob je die voorzichtig in de vlek op je fluwelen schoenen met een oude tandenborstel of een zachte schrobborstel. Wees voorzichtig met de hoeveelheid oplossing die je gebruikt; het is beter eerst te weinig aan te brengen en later meer toe te voegen dan te veel.

Laat de schoonmaakoplossing even op je schoenen zitten voor je je schoeisel schoonveegt met een vochtige doek. Wees heel voorzichtig dat je je schoeisel niet verzadigt. Gebruik alleen genoeg water om je vlekkenbestrijdingsmiddel te verwijderen. Als dat gedaan is, dep je overgebleven vocht met een microvezeldoek. Als je je schoenen sneller wilt laten drogen, kun je ook een föhn op koel gebruiken.

Als je vlek op oliebasis is, kun je proberen wat calciumcarbonaatpoeder op de vlek te strooien. Dit helpt de olieachtige resten te absorberen zonder dat je het fluweel aan water of zeep hoeft bloot te stellen.

Als je vlek er de eerste keer niet uit komt, verlies de hoop dan nog niet! Sommige fluwelen vlekken vergen meer dan één pas met een vlekkenverwijderaar voor ze er helemaal uit zijn. Belast de bevlekte plek echter ook niet te veel, want te veel wrijven kan leiden tot het kaal worden van het fluweel. In plaats daarvan, als het er niet op lijkt dat je enige vooruitgang boekt met de vlek, stuur je je schoenen naar een particuliere reiniger om ze te laten repareren

Beschermen van suède schoenen

Je suède schoenen beschermen tegen de volgende plens water of vuil neemt veel van de moeite weg van weten hoe je suède schoenen moet schoonmaken. Immers, als je schoenen in de eerste plaats niet vuil worden, hoef je geen moeite te doen om ze schoon te maken.

De beste manier om fluwelen schoenen te beschermen zonder de stof te beschadigen is het gebruik van een stofbeschermende spray. Zorg ervoor dat je er een vindt waarvan specifiek gezegd wordt dat hij veilig is voor fluweel, en zelfs dan wil je misschien eerst een onopvallende plek testen. Als je besluit dat de spray veilig te gebruiken is, volg dan de aanwijzingen van de fabrikant op het product en breng het opnieuw aan als dat nodig is.

Verzorging van suède

Omdat suède zo’n bijzondere soort stof is, kan het ook speciale verzorging nodig hebben. Het meest cruciale verzorgingsritueel voor het schoonmaken van fluwelen schoenen is het belang van het borstelen ervan. Door fluwelen schoenen te borstelen blijft de fluwelen nap recht en netjes. Je kunt dit doen met een oude, zachte tandenborstel, maar als je je fluwelen schoenen wilt laten glanzen, raden we je aan er uitdrukkelijk een te kopen die voor fluweel bedoeld is.

suède schoenen ontgeuren

Net als elke andere schoen kunnen suède schoenen geurtjes krijgen als ze vaak gedragen worden. Omdat de binnenkant van je schoen waarschijnlijk niet van fluweel is, moet het ontgeuren van de binnenkant veel eenvoudiger zijn dan het schoonmaken van de buitenkant was! Je kunt honderden verschillende dingen gebruiken om je fluwelen schoenen lekker te laten ruiken, zoals:

 • Witte azijn
 • Zuiveringszout
 • Schoenontgeurders
 • Reinigende sprays
 • Drooglakens

Onze favoriete methoden van de bovenstaande zijn, vanwege hun toegankelijkheid en hun effectiviteit, zowel de azijn- als de zuiveringszoutmethode. Zowel azijn als zuiveringszout hebben ook antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat je fluwelen schoenen ook in de toekomst minder snel weer geurtjes zullen ontwikkelen.

Voor de azijnmethode moet je eerst een spuitfles vullen met een deel water en een deel witte azijn. Spuit het mengsel dan voorzichtig langs de binnenkant van je fluwelen schoenen. Wees heel voorzichtig dat je met de spray niet de buitenkant van het schoeisel bereikt. Laat de fluwelen schoenen drogen naast een ventilator, of droog ze met een föhn die op koel staat. Als de azijngeur vervaagd is, zouden de andere geurtjes ook weg moeten zijn.

Als je liever geen verzadigde oplossing gebruikt, kun je in plaats daarvan zuiveringszout gebruiken om je fluwelen schoenen te ontgeuren. Het is gemakkelijk – het enige wat je hoeft te doen is een eetlepel of twee zuiveringszout door de binnenkant van je schoen te strooien. Laat het een nachtje zitten, stofzuig het zuiveringszout er de volgende dag weer uit, en je geurtjes zouden verdwenen moeten zijn!

Fluwelen schoenen opbergen

Als je klaar bent met het dragen van je fluwelen schoenen voor die dag, schop ze dan niet gewoon opzij of gooi ze in de kast. Omdat fluweel een stof met stapels is, kan het gemakkelijk geplet of beschadigd worden als het op de verkeerde manier wordt opgeborgen. Fluwelen schoenen op hun zij leggen, bijvoorbeeld, is een uitstekende manier om te eindigen met vreemde vlekken op je kostbare schoenen.

Berg in plaats daarvan je fluwelen schoenen altijd rechtop op, en probeer ze ook in een katoenen zak of een zuurvrije doos te doen voor je ze opbergt. Door ze in een ademende zak te bewaren, zullen je fluwelen schoenen na verloop van tijd geen stof tussen de vezels verzamelen. Bewaar je fluwelen schoenen echter nooit in een plastic zak, want die houdt vocht vast, wat op den duur tot beschimmelde schoenen leidt.

Fluwelen schoenen repareren

Als je op een dag niet nadacht en je kostbare fluwelen schoenen op hun kant of tegen elkaar aan opsloeg, is nog niet alles verloren. Sommige milde fluwelen breuken kunnen hersteld worden met een onwaarschijnlijke bondgenoot: stoom. Waar water je fluwelen schoenen kan beschadigen als het verkeerd wordt toegepast, kan damp ze nieuw leven inblazen!

Om fluwelen pletten met stoom te verhelpen, zet je je schoenen in de badkamer met de douche op heet terwijl je je wast. Als je klaar bent met douchen, borstel je het eventuele fluweel voorzichtig weer op zijn plaats met een tandenborstel of fluwelen borstel.

Pluisjes uit suède schoenen verwijderen

Door het opgestapelde karakter van suède stof is het bijzonder kwetsbaar voor het ophopen van vuil, stof en pluisjes tussen de vezels. Met een paar eenvoudige middeltjes kun je dit pluis echter van je fluwelen schoenen verwijderen en ze er weer fris en nieuw uit laten zien. Als je wilt hoe je pluis en stof van fluwelen schoenen kunt verwijderen, zorg dan dat je een van de volgende dingen bij de hand hebt:

 • Afplaktape
 • Verpakkingstape
 • Pluisborstel
 • Pluisroller

Elk pluisverwijderend hulpmiddel zou moeten werken voor het verwijderen van stof van fluwelen stoffen. Maar als je geen pluisjesborstel of -roller bij de hand hebt, kun je hetzelfde bereiken met wat gewoon plakband. Wikkel gewoon wat plakband (plakzijde naar boven) om je hand en druk het dan herhaaldelijk (en zachtjes) op het fluweel in kwestie. Het plakband zal alle losse pluisjes en vezels van het fluwelen oppervlak lichten zonder de stof zelf te beschadigen.

Als je een pluisjesborstel hebt, borstel die dan zachtjes tegen de nerf van de fluwelen stof. Dit moet hardnekkig stof en vuil tussen de vezels van het fluweel vandaan trekken. Wees echter heel voorzichtig dat je het materiaal daarbij niet beschadigt.

Lees ook: Beste Schoenontgeurder en Beste Schoenreinigers

Dingen om te weten over suède

Terwijl fluweel enkele decennia geleden zijn hoogtijdagen beleefde, lijkt het nu een beetje een comeback te maken, zowel in woningdecoratie als in kleding. Als zodanig is het fijn om meer over de stof te weten dan alleen hoe je het moet schoonmaken. Hier zijn nog een paar dingen die je misschien verrassend vindt om over fluweel te weten.

suède is stevig

Hoewel fluweel een beetje een onderhoudsgevoelige stof is, geloof het of niet, is het niet breekbaar! Als je deze stof goed verzorgt, kan hij vele, vele jaren meegaan. Waarom denk je dat er zoveel oude fluwelen sofa’s uit de tijd van onze grootouders te koop zijn bij kringloopwinkels?

Fluweel heeft inderdaad de neiging om in de loop van zijn leven snel vlekken en vlekken te krijgen, maar het houdt uitzonderlijk goed stand tegen misbruik. Een oude fluwelen stoel of bank zit vol karakter en kan waarschijnlijk vele verhalen vertellen! Terwijl we zeker willen dat onze fluwelen schoenen er ongerept en nieuw uitzien, wordt een oude fluwelen bank of stoel alleen maar mooier naarmate hij ouder wordt.

suède is opgeruimd

Zolang je geen water of andere drankjes op je fluwelen voorwerpen morst, is de stof zelf tamelijk netjes en gemakkelijk te onderhouden. Omdat het niet waterbestendig is, is het geen bijzonder comfortabele stof om schoenen van te maken, maar op andere plaatsen in huis kan fluweel zijn ware kleuren tonen. Door de aard van het opgestapelde materiaal hebben vuil en stof de neiging bovenop de vezels te gaan zitten in plaats van erin weg te zakken.

Hierdoor kan het schoonmaken van fluweel niet natuurlijker! Hoewel stofzuigen niet altijd praktisch is, is het meestal alles wat een fluwelen meubelstuk nodig heeft om er weer als nieuw uit te zien.

Fluweel heeft geschiedenis

Fluwelen stof bestaat al honderden jaren, en steeds weer werd het vanwege zijn weelderigheid als koninklijk materiaal beschouwd. Op een gegeven moment verordonneerde de koning van Frankrijk dat fluweel alleen door hemzelf en zijn familie gedragen mocht worden, zo fel werd het begeerd!

Fluweel heeft ook een opwindende scheppingsstijl. Hoewel fabrieken tegenwoordig geen traditionele weefgetouwen meer gebruiken, werd fluweel in de geschiedenis gemaakt door twee bouten stof tegelijk te weven. Op het eind werden de stukken stof zorgvuldig uit elkaar gesneden, waardoor twee lappen met mooie rechtopstaande stapels bloot kwamen te liggen.

Terwijl het meeste moderne fluweel gemaakt is van polyester of andere synthetische stoffen, wordt “echt” fluweel vaak gemaakt met behulp van het volgende:

 • Zijde
 • Acetaat
 • Rayon

“Fluweel”, een imitatiestof die op fluweel lijkt, wordt meestal gemaakt van katoen of een combinatie van katoen en een andere vezel.

Hoe suède schoenen moeten passen

1. Zoek een suède schoen met de exacte maat die je draagt.

2. De hak moet ongeveer 1 inch hoog zijn of iets meer om te voorkomen dat je tenen geplet worden als je met de schoenen loopt. 3″ hakken zijn te hoog en hebben de neiging er onhandig uit te zien, terwijl 0,5″ hak er schattig uitziet maar geen steun biedt. Kies een passende hoogte die zowel modieus als comfortabel is!

3. De boog van de schoen moet goed om je voet passen, zodat er voldoende ruimte is voor alle 5 de tenen, ook die in het midden die na het lopen soms gevoelloos wordt door krapte in een ander deel van de schoenen die je eerder droeg (daarom is het belangrijk een schoen te kiezen met een voldoende brede teenruimte).

4. De teendoos moet zo breed mogelijk zijn om je tenen vrij te kunnen bewegen, ze te strekken en “teenoefeningen” te doen als je zit of andere dingen doet.

5. Er mag geen pijn in de hiel zijn (die meestal door krapte wordt veroorzaakt) en ook niet aan de bovenkant van je voet (meestal door te veel ruimte).

Als het een nieuw paar schoenen is, probeer dan de veters ervan losser of strakker te maken zodat de schoen precies goed past, vergelijkbaar met hoe een kleermaker het voor je zou hebben gerepareerd als hij/zij naast je had geknield terwijl je de schoen aan het passen was;

6. Ga rechtop staan met beide voeten tegen elkaar en rijg één schoen helemaal strak aan de veters – plaats nu je handen op de voorkant van je dijbeen (of een ander nabijgelegen deel van je lichaam) en duw jezelf langzaam naar voren tot je met rechte rug naar voren leunt. En controleer dubbel of er geen pijn is in beide voeten, kuiten of ergens anders wat dat betreft. Is dat wel het geval, doe dan de schoen onmiddellijk uit en trek een ander paar aan. De reden waarom je deze test vooral moet doen is dat naarmate we ouder worden ons lichaam de neiging heeft wat te krimpen (vooral de enkels), zodat een pasvorm bij aankoop prima kan zijn geweest, maar toch na verloop van tijd de schoenen te krap kunnen zijn om te dragen.

7. Door regelmatig fluwelen schoenen te dragen, raken je voeten geconditioneerd aan het gevoel ze te dragen – deze herontdekking zal je het comfort en de gezondheid doen waarderen die het met zich meebrengt dat je deze unieke schoenen meteen zonder problemen kunt dragen!

8. Zorg dat je sokken goed in de schoen passen, zodat ze tijdens het lopen niet verschuiven en ophopen; zitten ze te hoog, kies dan uit een van de verschillende soktypes en dikkere merken die je in de meeste warenhuizen vindt.

Dunne katoenen enkelsokken bijvoorbeeld hebben de neiging naar beneden te glijden als ze in fluwelen schoenen gedragen worden, waardoor veel wrijving ontstaat tussen je huid (vooral als je dunne nagelriemen hebt) en de stof van de sok. Het is aan te bevelen een grote sok of een laars binnenin te dragen, omdat je dan minder kans hebt dat er te veel eelt en blaren ontstaan.

Suède schoenen stylen

Vandaag de dag wordt fluweel nog steeds beschouwd als iets van luxestoffen, maar steeds meer mensen verwerken het in hun dagelijkse kleding en schoeisel. Met hoe mooi en aantrekkelijk fluweel is, is het geen wonder dat de stof een comeback maakt! Maar omdat het zo uniek is als stof, zijn er enkele onuitgesproken regels die je moet volgen bij het stylen van fluwelen schoeisel met andere kledingstukken.

De meest trefzekere manier om je suède schoenen bij je andere kleding te laten passen is door een koud-weer stijl te omarmen! De winter- en herfstmaanden zijn de beste maanden om je fluwelen accessoires tevoorschijn te halen, want fluweel geeft altijd de indruk van warmte en zachtheid. Wie houdt er niet van om zich tijdens de koudere maanden van het jaar op te krullen met een pluche, warme deken?

Als zodanig lijkt fluweel momenteel geassocieerd te worden met een air van “knusheid”, en de meeste mensen stylen het ook als zodanig. Fluwelen stof in de slaapkamer geeft een gevoel van warmte, knusheid, en intimiteit, en het kan datzelfde gevoel ook in andere delen van het huis brengen.

Helaas kan het een beetje moeilijk zijn de lijn te bewandelen tussen het rocken van je herfst bovenkleding en het vermijden van onvriendelijke weersomstandigheden. Omdat fluweel niet goed tegen water kan, heeft het de neiging om beperkt te blijven tot de kast of tot het huis als er guur weer aan komt rollen. Dit betekent echter niet dat je tijdens de wintermaanden niet van je fluwelen outfits en schoeisel kunt genieten!

Overweeg te investeren in een paar fluwelen loafers of pantoffels om rond het huis te dragen als de temperaturen beginnen te dalen. Dat je ze niet buiten kunt dragen, betekent niet dat je niet kunt genieten van enkele van de andere voordelen van fluweel!

Al met al, zolang je weet wat je van een paar suède schoenen kunt verwachten, zou je lang van hun aantrekkelijkheid, comfort en luxe moeten kunnen genieten. Als je eenmaal de zwakke punten van een paar fluwelen schoenen kent, worden ze immers net zo gemakkelijk te onderhouden als een paar tennisschoenen. Elk modebewust individu zou erover moeten denken om een aantrekkelijk paar fluwelen schoenen aan zijn garderobe toe te voegen, om deze redenen en meer!

Recente Artikelen