Welke Kleur Riem Draag Je Bij Grijze Schoenen


Welke Kleur Riem Draag Je Bij Grijze Schoenen

Grijze schoenen zijn een klassevolle aanvulling op elk ensemble, zowel voor mannen als voor vrouwen. Ze staan uitstekend in formele omgevingen, maar ze zien er vooral onstuimig uit op de werkplek, waar grijs net genoeg opvalt om een statement te maken (maar niet te veel). Maar grijze schoenen lijken misschien niet zo eenvoudig te stylen, zeker niet als ze gecombineerd worden met andere leren accessoires.

Schoenen en riem zelfde kleur?

Net als schoenen verschijnen leren riemen niet zo vaak in het grijs. Bovendien wil je grijze riemen (of grijze schoenen, zelfs) niet dragen bij bepaalde soorten broeken. In dit artikel overlopen we essentiële stijltips om te weten welke kleur riem je bij grijze schoenen kunt dragen!

Welke kleur riem te dragen bij grijze schoenen

Grijze schoenen

Geloof het of niet, grijze schoenen zijn vrij gemakkelijk te stylen. Omdat grijs er in warm of koel, licht of donker kan zijn, past het bij veel verschillende stijlen en kleuren. Er zijn echter ook een paar regels die je niet moet breken als je grijs draagt.

Ten eerste, onthoud dat, als je grijze leren schoenen draagt met een leren riem, je ervoor moet zorgen dat ze van hetzelfde materiaal zijn – of dat ze er tenminste op lijken. Bijvoorbeeld, als je schoenen een glanzend, glanzend uiterlijk hebben, zorg dan dat je riem dezelfde glanzende afwerking heeft. Als je schoenen meer van mat suède zijn, is het beter dat je riem van hetzelfde materiaal is (of tenminste dezelfde afwerking heeft).

Als je je afvraagt welke kleur riem je precies bij grijze schoenen kunt dragen, is het beste antwoord meestal grijs. De kleur van je schoenen afstemmen op je riem ziet er altijd het meest formeel uit. Maar grijs kan ook bij verschillende andere kleuren. Zwart, bijvoorbeeld, staat nog steeds goed bij grijs, en sommige tinten bruin doen dat ook.

Wees je er echter van bewust dat een bruine riem met grijze schoenen iets minder formeel is dan het dragen van een grijze riem met grijze schoenen. Op dezelfde manier kan een witte riem goed samengaan met grijze schoenen, maar alleen in een meer ontspannen omgeving.

Zorg er vooral altijd voor dat de kleur van zowel je riem als je schoenen bij je broek past. Zelfs als je schoenen en riem bij elkaar passen, als ze niet goed bij de rest van je outfit passen, zijn je inspanningen toch verspild!

Bedenk ook dat niet alle grijze schoenen van leer zijn – zelfs niet alle formele schoenen zijn dat. Er zijn veel verschillende aantrekkelijke stijlen stoffen geklede schoenen, en ze variëren in kleur van staalblauw tot warm chocoladegrijs.

Sommige gedessineerde schoenen kunnen zelfs van veraf grijs lijken, zelfs als ze dat van dichtbij niet zijn; dit zijn de moeilijkste schoenen om te stylen. Denk bijvoorbeeld aan zwart-witte houndstooth. Het patroon is van dichtbij zwart-wit, maar van de andere kant van de kamer heeft het de neiging over te gaan in grijs.

Andere schoenpatronen die er in grijs (of zwart-wit) uitstekend uit kunnen zien zijn o.a.:

 • Paisley
 • Corduroy
 • Strepen
 • Ruitjes
 • Gingham
 • Bijna elk repeterend patroon

Draag je gedessineerde schoenen of schoenen met meerdere kleuren, dan is de algemene vuistregel om één kleur uit de schoenen te trekken en die kleur in je riem te gebruiken, als dat mogelijk is. Maar als je geen kleur kunt gebruiken die al op je schoenen aanwezig is, probeer dan iets in dezelfde kleurenfamilie te gebruiken. Bijvoorbeeld, als je zwarte en witte schoenen draagt, is een riem in een tint licht- of donkergrijs meestal voldoende.

Als al het andere mislukt, past een zwarte riem bij de meeste schoenen. Bedenk wel dat bepaalde kleurencombinaties meer of minder formeel zullen zijn dan andere. Zwart en bruin, bijvoorbeeld (waarover velen het oneens zijn of ze samen gedragen kunnen worden of niet), hebben de neiging nogal informeel te zijn als ze samen gedragen worden.

Als je je avontuurlijk voelt, is een riem met patroon ook niet uit den boze. Wees echter wel voorzichtig als je een gedessineerde riem met gedessineerde schoenen draagt! Deze combinatie is meestal iets te visueel interessant voor formele of professionele omgevingen, maar voor feestjes en dergelijke kan ze wel leuk en aantrekkelijk zijn.

Een gedessineerde riem met effen schoenen werkt daarentegen op dezelfde manier als een effen riem met gedessineerde schoenen: probeer een patroon en kleur te kiezen die goed samengaan, als je kunt.

Er is nog een ding dat je moet onthouden als je een gekleurde riem met grijze schoenen combineert: hoe meer de kleur van je riem afwijkt van je schoenen, hoe minder formeel je ensemble zal lijken. Zoals we al zeiden, ziet een grijze riem met grijze schoenen er het meest precies uit.

Ga je echter naar een casual of semiformele gelegenheid, dan kun je wat meer experimenteren! Grijs kan vrijwel elke kleur van de regenboog aanvullen, dus wees niet bang om te experimenteren en wat plezier te maken, zolang het maar gepast is!

Grijze schoenen met bruine riemen

Typisch is bruin een nogal moeilijke kleur om bij te passen, maar als je het met grijze schoenen paart, wordt het hele proces veel eenvoudiger. Omdat grijs bij vrijwel elke kleur kan passen, zouden de meeste bruine riemen goed moeten passen bij een goed paar middelgrijze schoenen. Draag echter zeker geen lichtgrijze schoenen met een lichtbruine of bruine riem, want dat kan er een beetje uitgewassen uitzien.

Aan de andere kant zijn donkergrijze schoenen en een donkerbruine riem meestal wel goed. Houd er rekening mee dat, omdat sommige mensen het er niet over eens zijn of bruin bij zwart past, je misschien geen donker houtskool schoenen met een donkerbruine riem wilt dragen. Maar zolang je stijl en afwerking in gedachten houdt, zouden de meeste andere bruine riemen je grijze schoenen buitengewoon goed moeten aanvullen.

Een ander aantrekkelijk aspect van een goede bruine riem zijn de vele texturen, afwerkingen, en ontwerpen waarin ze verkrijgbaar zijn. Gevlochten leren riemen zijn een gebruikelijke (en aantrekkelijke) combinatie met grijze schoenen, vooral als ze brogue-stijl zijn. Op dezelfde manier kan een geweven stoffen riem een uitstekend paar vormen met canvas geklede schoenen, en bruine stoffen riemen kunnen zelfs passen bij leren schoenen in een casual omgeving.

Zoek je iets wat aan de spannende kant is, maar ben je niet in de gelegenheid om al te veel te experimenteren, probeer dan een subtiel-visuele leren riem zoals:

 • Krokodillenleer
 • Hagedissenleer
 • Met leer bekleed lint
 • Bewerkt leer

Je kunt met de bovenstaande stijlen nog steeds het materiaal en de afwerking van je leren schoenen op elkaar afstemmen, terwijl je een heel klein beetje meer visuele belangstelling toevoegt.

Grijze schoenen met grijze riemen

Grijze schoenen en grijze riemen zijn er wel in leer, maar ze zijn lang niet zo universeel als bruine en zwarte leren kledingstukken dat zijn. Dit komt omdat zuiver grijs niet een kleur is die gemakkelijk in leer te krijgen is. Dat komt omdat leer begint als een tan of bruine kleur. Het is echter veel gemakkelijker om grijs leer te maken uit kunstmatige of veganistische huid.

Zoals we al eerder zeiden is bijpassend grijs de meest formele manier om grijze schoenen te dragen. Dit kan echter moeilijk te bereiken zijn door alle materialen, tinten, en texturen die je in riemen (en ook in schoenen) kunt vinden. En dat is niet alleen leer, ook niet! Linnen riemen kunnen aantoonbaar in meer kleuren, patronen en texturen komen dan zelfs leer dat kan.

Als je dus niet de perfecte tint grijs kunt vinden die bij je grijze schoenen past, raden we je aan ofwel aanzienlijk donkerder te gaan (in het geval van lichte of middelzware schoenen), aanzienlijk lichter (in het geval van donkere schoenen), of een patroon te kiezen. Omdat grijs het midden houdt tussen wit en zwart, zal een zwart-witte riem (of een combinatie van grijs, zwart, of wit) grijze schoenen aanvullen en tegelijk visueel interessant maken.

Maar omdat gedessineerde riemen een beetje druk kunnen zijn, zijn ze niet altijd het beste voor elke omgeving. Tenzij je riem bedekt wordt door een blazer of colbert, draag een gedessineerde riem dan alleen tijdens feestelijke gelegenheden of evenementen met een ontspannen dresscode.

Grijze schoenen met gedessineerde riemen

De vraag is niet altijd alleen welke kleur riem je bij grijze schoenen kunt dragen. Riemen zijn er ook in verschillende patronen, texturen, en materialen. Elk kleur-, detail-, en textuurverschil kan de impact die een riem maakt veranderen, dus is het van essentieel belang daar rekening mee te houden bij het kiezen van een bijpassende riem.

Als we patroon zeggen, bedoelen we ook niet per se alleen bedrukte riemen. Hoewel paisley een welbekend patroon is, beseft misschien niet iedereen dat zelfs iets als ribfluweel stof als een patroon beschouwd kan worden. In werkelijkheid is het meer een textuur, maar het heeft eenzelfde soort visueel effect.

Hoewel je waarschijnlijk niet al te vaak een corduroy riem zult zien (als je die al ziet), hebben corduroy schoenen hun weg terug in de mode gevonden naast verschillende andere flitsende stoffen. Enkele daarvan zijn:

 • Fluweel
 • Suède
 • Flanel
 • Geweven vezels
 • Weefsels met structuur
 • Milieubewuste vezels, zoals hennep en bamboe

Zoals we in het gedeelte over bruine riemen bespraken, zijn er ook leren riemen met allerlei patronen. Verschillende soorten dierenleer, bijvoorbeeld, hebben de neiging verschillende aangeboren patronen te hebben; struisvogelleer, een populaire luxe-optie, heeft de neiging in vele kleuren te komen, en het komt met kleine veergaatjes die het uniek als struisvogelleer markeren.

Krokodillenleer en slangenleer, van de andere kant, hebben duidelijk enkele unieke patronen. Hoewel je al dan niet zo avontuurlijk wilt doen met je riemen of schoenen, kun je er zeker van zijn dat ze bij elkaar passen!

Als je het bij vegan leer wilt houden, zijn er nog een paar mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Tegenwoordig kun je vegan leer krijgen in zowat elk ontwerp en afwerking. Dat geldt ook voor bewerkt (of bewerkt-look) leer.

Grijze schoenen met gekleurde riemen

Hoewel grijs de neiging heeft er het meest formeel uit te zien met neutrale kleuren, kan het er ook spannend en trendy uitzien met de toevoeging van net een beetje kleur. Als je ooit iets geleerd hebt over schilderen of kleurentheorie, weet je waarschijnlijk al dat zuiver “neutraal grijs” beschouwd wordt als het midden tussen alle kleuren.

Als zodanig kan grijs elke kleur onder de zon aanvullen! Rood, blauw, groen, geel, paars, roze – al deze kleuren en meer kunnen samengaan met een goed paar neutraal grijze schoenen. Maar, zoals altijd, houd je plaats en je evenement in gedachten als je beslist welke kleur riem je bij grijze schoenen draagt!

Het is ook goed om de toon van je grijze schoenen in gedachten te houden als je ze met kleur accessoriseert. Hoewel grijs bij zowat alles past, lijkt het het scherpst bij donkere of gedesatureerde tinten (tenzij je opzettelijk een gedurfd, opvallend statement wilt maken).

Neem bijvoorbeeld de kleur rood. Rood en grijs vormen een uitstekende combinatie, maar het heeft de neiging te fel en opzichtig te zijn voor de meeste evenementen. Probeer in plaats daarvan je grijze schoenen te versieren met een dieper bordeauxrood of wijnrood. Deze donkerder, gedesatureerde kleuren passen bij het ingetogen, bijna delicate, maar toch leuke karakter van grijze schoenen.

Andere mogelijkheden voor ingetogen kleuren om met grijs te combineren zijn:

 • Salie- of olijfgroen
 • Marineblauw
 • Mosterdgeel
 • Lila

Lees ook: Welke Kleur Sokken Draag Je Bij Bruine Schoenen

Grijze schoenen met zwarte of witte riemen

Zoals we al eerder aanstipten, werken grijze schoenen meestal prima met een zwarte riem. Hoewel een grijze riem beter werkt in heel formele situaties, is een zwarte riem subtiel genoeg om de look ook niet te verpesten.

Het dragen van een zwarte riem met grijze schoenen kan je outfit echter een beetje opbreken. Dit geldt vooral als je uitrusting zelf grijs of zwart bevat. Ook wit kan dit probleem veroorzaken. Over het algemeen, tenzij je van plan bent alles zwart te dragen, kun je beter vermijden een witte riem bij een witte broek te dragen, of een grijze riem bij een grijze broek, enzovoort.

Riemen zijn geen bijzonder overheersend accessoire. In feite geven sommige mensen er de voorkeur aan hun riemen helemaal te verbergen met lange jassen of overjassen. Het is echter essentieel om te weten welke riem het beste bij je outfit past voor de momenten dat je je riem niet zult bedekken.

Denk bijvoorbeeld aan een paar zwarte pantalons. Over het algemeen is het goed geaccepteerd om een zwarte broek, een zwarte riem, en zwarte schoenen samen te dragen naar een formele omgeving. Stel je echter hetzelfde voor in het grijs. Het ziet er niet helemaal goed uit, toch?

Probeer je nu een marine broek voor te stellen met grijze schoenen en een grijze riem. Deze combinatie ziet er veel geraffineerder en opzettelijker uit. Probeer je nu een zwarte riem voor te stellen bij diezelfde marinekleurige broek en grijze schoenen. Hoewel het effect een beetje te wensen overlaat, is het nog altijd beter dan het alternatief.

Als je zwarte of witte riemen mengt met grijze schoenen, is het essentieel dat je de tint van je broek in gedachten houdt. Stem in deze situatie de kleur van je riem niet af op die van je broek, want dan valt het grijs van je schoenen te veel op.

We hebben echter één pro-tip om in gedachten te houden als je een witte of zwarte riem met grijze schoenen draagt: je schoenveters! Door je grijze schoenveters te vervangen door zwarte of witte die bij je riem passen, bind je de kleur van je schoenen met je riem zonder ze te veel uit te wassen. Deze strategie werkt het best voor zwarte riemen, maar het kan ook met wit, bruin, of vrijwel elke andere kleur!

Grijze schoenen bij een broek passen

Hoewel het combineren van grijze schoenen met een grijze riem vrij gemakkelijk is, is het niet altijd zo gemakkelijk om te weten welke kleur broek (en meestal ook de rest van de outfit) je bij je schoenen kunt combineren! Als je bijvoorbeeld al van plan bent grijze schoenen en een grijze riem te dragen, moet je meestal wegblijven van een grijze broek, tenzij de twee heel verschillende tinten hebben.

Een lichtgrijze broek kan werken met houtskoolgrijze schoenen en riem, bijvoorbeeld, maar neutraal grijs en lichtgrijs liggen misschien te dicht bij elkaar om samen te werken. Probeer echter, in tegenstelling tot wat je met zwart zou doen, je schoenen en riem niet precies bij je outfit te laten passen. Hoewel deze strategie werkt bij zwart, heeft ze de neiging een beetje uitgewassen te lijken bij de meeste lichtere grijstinten. Houtskool en andere donkere tinten grijs kunnen deze look misschien wel trekken.

Maar afgezien daarvan kunnen grijze schoenen en een grijze riem bij vrijwel elke broek werken. Zoals altijd, let erop dat je patronen bij effen draagt en omgekeerd – probeer geen ontwerpen dubbel te dragen, tenzij je heel zeker bent van je stijl. Als je kunt, kies dan een grijs dat licht getint is naar de kleur waarmee je probeert te matchen, maar dit is niet verplicht.

Iets eenvoudigs als het verwisselen van de veters in een paar goede grijze geklede schoenen kan al voldoende zijn om ze te laten passen bij de kleur die je wilt. Bijvoorbeeld, als je je middelgrijze schoenen gaat dragen met een jagergroene broek, probeer dan een paar saliegroene veters aan je grijze schoenen toe te voegen om ze net iets dichter bij die groene kleur te brengen.

Dat gezegd hebbende, als je je niet op je gemak voelt om avontuurlijk te worden met felle kleuren, zijn enkele van de veiligste, aantrekkelijkste kleuren om met grijs te combineren:

 • Navy
 • Houtskool (met een veel lichter grijs)
 • Middelmatig blauw
 • Wit
 • Bourgondisch

Hoewel het op het eerste gezicht misschien moeilijk lijkt, is het matchen van grijze schoenen met een riem niet overdreven ingewikkeld. Zolang je ervoor zorgt dat je de gevestigde mode-normen in zakelijke of formele situaties volgt, kun je grijze schoenen min of meer stylen zoals je wilt!

Recente Artikelen