LED schoenen repareren


LED schoenen repareren

Als je klaar bent om de stad in te gaan met je favoriete paar LED schoenen, kan het frustrerend zijn als je merkt dat één schoen plotseling niet meer verlicht is. In veel gevallen hoef je niet per se geld uit te geven voor een gloednieuw paar. Als je schoenen niet meer oplichten en voorbijgangers verblinden, kun je ze misschien repareren zonder jezelf hoofdpijn te bezorgen.

Wat zijn lichtgevende schoenen?

Velen van ons herinneren zich dat we als kind verlichte schoenen hadden. Ze waren op het hoogtepunt van de mode in de jaren 1990, en je kunt moeilijk een speelplaats vinden zonder LED gympen te zien flitsen.

LED’s, of Light Emitting Diodes, zijn een soort gloeilamp die veiliger en energiezuiniger is dan de traditionele gloeilamp. Ze zijn vrij van agressieve chemicaliën, recyclebaar, en bieden hetzelfde rendement als tot 25 gloeilampen. LED lampjes blijven ook koel als ze branden, waardoor het risico op brandwonden afneemt en ze een veilige keuze zijn voor draagbare voorwerpen.

Kenmerkend voor lichtgevende schoenen is dat ze gemaakt zijn als gewone sneakers. Ze zijn van dezelfde materialen gemaakt, waaronder schuim en rubber, voor een goede steun rond voet en enkel. Sommige zijn zelfs gespecialiseerd voor atletiekkleding, waardoor ze geschikt zijn voor joggen, rennen, springen, en meer.

Het enige echte verschil tussen LED schoenen en gewone sneakers is dat ze lichtjes in de zool of de hiel hebben. Door deze eigenschap kan de zool van de schoenen iets dikker zijn dan gemiddeld, omdat er genoeg ruimte beschikbaar moet zijn om verlichtingselementen te herbergen.

De geschiedenis van LED schoenen

LED schoenen zouden geen modeverschijnsel zijn als niet in 1917 de eerste schoenen met rubberen zolen werden geïntroduceerd. Deze schoenen waren ontworpen voor atletische activiteit, en in tegenstelling tot traditionele schoenen, waren ze stil op de meeste ondergronden. Deze eigenschap leverde ze de bijnaam “sneakers” op.

Dankzij de gedempte rubberen zolen van sneakers werden ze al snel populair als alledaags schoeisel. Naarmate de prijs van schoenen daalde en gezinnen toegang kregen tot een besteedbaar inkomen, maakten steeds meer mensen de overstap naar sneakers.

Pas in 1992 werden de eerste LED sneakers aan de wereld voorgesteld. Aanvankelijk waren ze relatief duur en uitsluitend op kinderen gericht. Toch waren ze wild succesvol. De firma die ze maakte, LA Gear, verkocht alleen al in het eerste jaar meer dan vijf miljoen paar.

Helaas was het succes van de LED sneaker van korte duur. De batterij, hoewel langlevend en betrouwbaar, bevatte Inademing van de verbinding kan leiden tot symptomen van het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem, maar ook van de longen en de nieren. Als het in contact komt met de huid is het zeer bijtend, en giftig als het wordt ingeslikt.

Helaas was het succes van de LED sneaker van korte duur. De batterij, hoewel langlevend en betrouwbaar, bevatte onveilige hoeveelheden kwik. Het inademen van de verbinding kan leiden tot symptomen van het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem, maar ook van de longen en de nieren. Als het in contact komt met de huid is het zeer bijtend, en giftig als het wordt ingeslikt.

Toen ouders eenmaal ontdekten dat er kwik in LED schoenen zat, maakten ze zich zorgen over het effect dat het op hun kinderen zou kunnen hebben. Minnesota verbood zelfs de verkoop van deze gympen om gezondheids- en veiligheidsredenen.

De LED schoen raakte een paar decennia uit de mode, maar heeft onlangs een comeback gemaakt. Nu de kinderen die in de jaren ’90 lichtgevend schoeisel droegen volwassen zijn, staan ze te popelen om van wat nostalgische mode te genieten. Bovendien zijn deze schoenen, dankzij de vooruitgang in de LED technologie, veilig, handig en betaalbaarder dan ooit.

Hoe werken LED schoenen?

De allereerste LED schoenen werden aangedreven door afstapjes, die knipperden en flitsten terwijl kinderen over de speelplaats liepen, renden en sprongen. Binnenin de zool van de schoen detecteerde een sensor wanneer de schoen rondschudde, waardoor een LED patroon op zijn beurt begon op te lichten.

In de oorspronkelijke LA Gear schoenen bevatte de sensor kwik. Maar als je tegenwoordig een bewegingssensor in een LED schoen ziet, is het meestal een veiliger veer-bediend mechanisme. De veer stuitert bij botsing, waardoor hij contact maakt met de batterij en de stroomkring voltooit om de lampjes te laten knipperen. Het is belangrijk dat de veer in de goede richting gericht is.

Ook in de zool van vroege LED schoenen was een batterij ondergebracht. In de zool van de schoen werd de batterij beschermd tegen vocht. De rubberen zool eronder hielp ook de schakelingen te beschermen tegen harde stoten. Bovendien hoefden schoenfabrikanten, door de opstelling onder de binnenzool te huisvesten, geen comfort op te offeren omwille van de mode.

Individuele, solid-state LED lampjes werden meestal ofwel in de stof van het bovendeel van de schoen genaaid, of rond de hiel in de buitenzool van de schoen ingebed. In de meeste gevallen was de schakeling zo opgezet dat elke LED afzonderlijk kon knipperen.

Nu bieden de meeste LED schoenen een verscheidenheid aan verlichtingsmogelijkheden. Je kunt kiezen voor een effen lichtstrook, knipperen, of zelfs van kleur veranderen. Er zit meestal een knopje onopvallend in de schoen, waarmee je gemakkelijk tussen de verschillende standen kunt wisselen.

Hoewel sommige nog steeds afzonderlijk geplaatste LED lampjes hebben, gebruiken vele een LED strip die om de zool van de schoen gewikkeld is om een verscheidenheid aan trendy effecten te creëren. Het biedt ook een slanker, moderner uiterlijk dan de LED schoenen uit de jaren ’90.

De batterij en bewegingssensor, als die er is, zitten nog steeds meestal in de hiel van de schoen. Sommige zijn in het rubber gegoten, en dus kan, als de batterij leeg raakt, het schoeisel niet gerepareerd worden. Bij veel moderne modellen zijn de batterijen echter zowel oplaadbaar als vervangbaar.

In de meeste gevallen maakt een draad die langs de zijkant van de schoen omhoog loopt naar een USB aansluiting het gemakkelijk om ze op te laden. Je kunt je schoenen op zowat elk apparaat aansluiten om ze op te laden, en de meeste hebben batterijen die ongeveer zes tot zeven uur draagtijd bieden.

Wat beschadigt LED schoenen?

Net als ander schoeisel zijn LED schoenen niet onoverwinnelijk. Zonder goed onderhoud kunnen ze breken, mogelijk onherstelbaar. Vanwege de schakelingen die in de zool van de schoen zitten, zijn ze kwetsbaarder dan ander schoeisel. Hier bespreken we enkele van de belangrijkste redenen waarom mensen merken dat hun LED schoenen niet meer oplichten.

Vochtigheid

De batterijen die in de meeste LED schoenen gebruikt worden zijn gevoelig voor waterschade. Als er water in komt, kan het de metalen contacten oxideren en de hele batterij onbruikbaar maken. Vocht kan leiden tot van alles, van slecht werkende schoenen tot volledige vernietiging van de inwendige elektronische componenten.

Het is belangrijk om LED schoenen zo droog mogelijk te houden als je ze draagt. De meeste zijn bestand tegen een zekere mate van waterschade omdat de elektronische componenten ontworpen zijn om beschermd te blijven tegen de omgeving binnen de rubberen zool. Sommige zijn zelfs gehuld in een plastic of rubberen omhulsel om ze verder te beschermen tegen vocht, vooral door zweet.

Hoewel de meeste LED schoenen bestand zijn tegen waterschade, is totale onderdompeling niet aan te bevelen. Als ze te nat worden, kan er toch water in de elektronica komen. Je moet koste wat kost vermijden dat je ze in de wasmachine gooit. Als je LED schoenen vuil worden, kun je ze het beste naar een stomerij brengen.

Hitte

Overmatige hitte kan je LED schoenen evenveel schade toebrengen als vocht. Hitte kan bij hoog genoeg temperaturen de batterijen doen uitpuilen, bobbelen en zelfs barsten. Als je schoenen langer dan een paar minuten achter elkaar in een hete omgeving worden gelaten, kan dat blijvende schade aan de batterij veroorzaken.

Je moet LED schoenen altijd op een koele, droge plaats bewaren als ze niet gebruikt worden, zoals in een kast of onder het bed. Vermijd ze in je auto of in je kofferbak te bewaren. Het kan verrassend heet worden in een gesloten voertuig, vooral op een zonnige dag. Op een warme dag duurt het maar 30 minuten voor het interieur van je auto boven de 120℉ komt.

Harde schokken

Een van de belangrijkste redenen dat de LED’s in schoenen ophouden met werken is een eenvoudig verbindingsprobleem. Een losgekoppelde draad kan het circuit verbreken zodat er geen energie meer kan stromen tussen de batterij en de LED lampjes.

Het is betrekkelijk eenvoudig om je LED bedrading per ongeluk van de batterij los te koppelen terwijl je beweegt. Overmatig schudden of harde stoten, zoals ergens tegenaan schoppen of je voet ergens tegenaan stoten, kunnen de bedrading los rammelen. Je kunt ook zonder het te beseffen verbindingen verbreken als je je schoen aan en van je voet schuift.

Hoewel het niet mogelijk is om schudden en harde schokken helemaal te vermijden, kun je wel maatregelen nemen om je favoriete paar LED schoenen tegen beschadiging te beschermen. Probeer te vermijden dat je ze draagt als je op ruw terrein loopt, in plaats van ze te reserveren voor dagen waarop je weet dat je op gladde, egale oppervlakken zult lopen. Je kunt ze ook beter niet buiten dragen om schade door het weer te voorkomen.

Overmatig gebruik

LED’s kunnen een levensduur tot 50.000 uur hebben, wat betekent dat het zelden voorkomt dat een lampje in je schoen doorbrandt. Maar bij veelvuldig gebruik is het doorbranden van LED lampjes niet onmogelijk. Als dit het geval is, zullen je schoenen niet meer oplichten, ook al is alles goed aangesloten.

Je kunt het dragen van je LED schoenen beperken tot speciale gelegenheden als je wilt dat ze langer meegaan. Als je ze als een alledaags paar draagt, zullen de LED’s sneller doorbranden, vooral als je ze de hele dag aanhoudt.

De batterij in LED schoenen vervangen

Als een LED schoen onverwacht ophoudt met werken, is dat vaak omdat de batterij slecht geworden is. Of het nu komt door waterschade hitte, of door een ander aantal redenen, door de batterij te vervangen door een nieuwe kun je je schoenen weer als nieuw laten werken.

Niet alle LED schoenen hebben een batterijcompartiment dat voor toegankelijkheid ontworpen is. Je zult je schoenen moeten onderzoeken voor je naar de winkel gaat voor een vers pakje batterijen. Gewoonlijk zit de batterij in de zool van de schoen, rond de hiel van de voet. Je kunt de binnenzool omklappen en kijken of er ofwel een in het rubber uitgehouwen vakje onder zit, ofwel een afdekplaatje.

Bij sommige LED schoenen, vooral kindermodellen, is de batterij alleen via de onderkant van de schoen bereikbaar. Je moet de hiel onderzoeken op een lipje of gleuf die naar het batterijvakje opent. Het kan nodig zijn een mes, nagelvijl, of platte schroevendraaier te pakken te krijgen om je te helpen het klepje open te wrikken.

LED schoenen kunnen allerlei verschillende batterijtypes gebruiken. Sommige gebruiken eenvoudige AA of AAA batterijen, die de meesten van ons al in huis hebben liggen. Andere gebruiken echter speciale horlogebatterijen. Deze batterijen hebben een kleiner, platter profiel, waardoor ze ideaal zijn voor LED schoenontwerpen met dunnere zolen. De meeste schoenen die horlogebatterijen gebruiken, gebruiken ofwel een CR2025 of een CR2032 maat. Je hebt eventueel een nijptang nodig om de batterijen te verwijderen.

Als je de lege batterijen in je schoenen vervangen hebt, controleer dan dubbel of ze op de juiste plaats en in de juiste richting zitten. Anders zullen de LED’s in je schoenen niet oplichten. Het is een goed idee om de schoenen met je handen uit te testen op een vlak, glad oppervlak om er zeker van te zijn dat de lampjes weer werken.

Als je er zeker van bent dat de schakelingen goed aangesloten zijn, moet je het batterijcompartiment afsluiten om het te beschermen tegen vocht en de elementen. Als er een afdekplaatje is, zorg er dan voor dat je het helemaal dichtmaakt en zo nodig vastmaakt. Als je de binnenzool moest optillen om bij het batterijcompartiment te komen, zorg er dan voor dat je het weer op zijn plaats zet voor je je schoenen draagt.

De LED draad weer aansluiten

Als je nieuwe batterijen in je schoenen hebt gedaan en geen effect bemerkt, dan kan het probleem met de bedrading zijn. Een zwakke of verbroken verbinding op welk punt dan ook kan verhinderen dat je schoenen goed oplichten.

Het is gemakkelijk dat bedrading losraakt of losraakt, vooral bij goedkopere modellen LED schoenen. Verbindingen kunnen zelfs tijdens de verzending uit elkaar vallen, zodat je schoenen schijnbaar gebroken aankomen. Voordat je je nieuwe schoenen als verloren beschouwt, moet je de binnenbedrading grondig onderzoeken om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten.

Veel moderne LED schoenen hebben een draad die langs de binnenkant omhoog loopt en die de batterij met een USB oplader verbindt. Door de plaats van deze draad kan hij gemakkelijk losraken. Als je loopt, rent of op een andere manier beweegt, schuurt je voet tegen de draad, waardoor de kans groter wordt dat hij losraakt. Zonder deze twee onderdelen met elkaar verbonden, laden je schoenen niet goed op en hebben ze niet voldoende stroom om hun LED’s te laten branden.

Er kunnen ook verbindingsproblemen zijn tussen de batterij en de LED strip of afzonderlijke LEDs. Als de draden die de twee verbinden losraken en breken, krijgen de LEDs niet de stroom die ze nodig hebben om op te lichten.

Je kunt de bedrading van een LED schoen meestal bekijken door de binnenzool weg te strippen. Vaak zijn er bedradingsgroeven die van het batterijcompartiment weglopen en ofwel langs de zijkant van de schoen of langs de zool omhoog lopen.

Als je een losgeraakte verbinding ziet, is dat hoogstwaarschijnlijk de boosdoener achter je kapotte schoenen. Sluit hem weer aan en test of je schoenen weer gaan branden. Als ze dat doen, zorg dan dat alle draden weer terug zijn waar ze horen als je ze verplaatst hebt, en leg de binnenzool weer plat tegen de zool.

De verbinding versterken

Zelfs als de bedrading volledig aangesloten lijkt, kan een zwakke verbinding ervoor zorgen dat je schoenen niet meer goed werken of helemaal ophouden. Als je je binnenzool verwijdert om te controleren op losgeraakte draden, is het ook een goed idee om de andere verbindingen te testen om te zien of ze niet losraken.

Je kunt ook de verbinding tussen de batterijen en de rest van de schakelingen in je schoen versterken als je problemen hebt om ze te laten werken. Het kan zijn dat je batterij het aansluitpunt niet helemaal raakt. Als je met je vingers in de metalen batterijhouder knijpt, of er zachtjes op drukt met een werktuig zoals een hamer, kun je hem samendrukken en in nauwer contact brengen met de batterijen.

Je kunt ook eventuele lege ruimte rond de batterijhouder opvullen om te voorkomen dat hij van het aansluitpunt weg kan wriemelen. Dit kan ook helpen om de bedrading op zijn plaats te houden. Je kunt allerlei materialen gebruiken, zoals centen, katoen, losse stof, schuim, karton, en meer om de ruimte te dichten en de batterij volledig met zijn terminal verbonden te houden.

Als je merkt dat je de bedrading in je schoenen gewoon niet los kunt houden, kun je de verbindingen altijd permanent vastmaken met lijm of epoxy op de onderdelen van de behuizing. Wees echter gewaarschuwd dat dit een permanente oplossing is en het moeilijk kan maken om problemen met je schoenen in de toekomst te verhelpen.

Als je favoriete LED schoenen niet meer werken, maak je dan geen zorgen. Er is een goede kans dat je het paar nog kunt redden. Neem in plaats van naar de schoenenwinkel te gaan een paar minuten de tijd om je schoenen te bekijken en te zien of je ze met een eenvoudige doe-het-zelf reparatie weer kunt laten oplichten.

Recente Artikelen