Schoenmaat Letters Kaart: D, C, EE, A & B


De breedtemaat schoenen maakt gebruik van letters.

In Nederland zie je vaak G, H en K.

Maar de letters D, C, EE, A & B werken op dezelfde manier.

Wij leggen je uit op welke manier je schoenen breedtematen hebben.

Schoenmaat Letters Kaart: D, C, EE, A & B

De meeste mensen weten niet wat de letters op hun schoenen eigenlijk betekenen of zelfs waar ze vandaan komen. Het eerste dat men zich moet realiseren is dat er geen universele standaard is voor schoenbreedte-aanduidingen en dat elke fabrikant dus zelf kan bepalen hoe breed hij zijn schoenen wil hebben, wat verklaart waarom er verschillen kunnen zijn tussen merken en ook enkele verschillen binnen hetzelfde merk (New Balance gebruikt bijvoorbeeld een andere methode voor het aanduiden van zijn herenmodellen dan Adidas).

Het leidende beginsel achter deze maatregelen is eenvoudigweg de maat van vrouwenvoeten te standaardiseren door een snelle manier te bieden om te bepalen of een bepaald model zal passen zonder er direct contact mee te hebben.

Er zij op gewezen dat de fabrikanten nooit hebben beweerd dat dit systeem voor een ander doel werd gebruikt dan om de gelijkwaardigheid van de maten van hun produkten en die van de concurrenten te bepalen.

Wat de oorsprong van dit meetsysteem betreft, wordt algemeen aangenomen dat de eerste onderneming die haar schoenen van een etiket voorzag, Adidas was, met een schaal van 3A tot 13C, reeds in de jaren 40, en enkele jaren later, Keds in 1952. In die tijd konden de fabrikanten het niet eens worden over welke breedteletter moest worden gebruikt, zodat er geen enkele samenhang tussen de merken bestond.

Dit probleem duurde vele jaren totdat in 1972 een akkoord werd bereikt over wat vandaag “The American System” wordt genoemd. Op basis van talrijke studies over verschillende aspecten van de schoenmaat, hoofdzakelijk onder Amerikaanse omstandigheden (voetlengte + 1/3-maat), voorzag het in maten van 2A tot 15C voor vrouwen en van 2,5A tot 15D voor mannen. Hoewel dit systeem vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, blijft het probleem van verschillende schoenen met dezelfde letter bestaan, aangezien een 5B in het ene bedrijf heel anders kan zijn dan een 5B in een ander bedrijf.

Ook moet worden opgemerkt dat meetsystemen kunnen variëren afhankelijk van het land waar ze worden gebruikt of wie de meting uitvoert, d.w.z. sommige bedrijven gebruiken centimeters in plaats van inches, terwijl anderen geen van beide of beide normen volgen, zodat er geen garantie is dat twee mensen het altijd eens zullen zijn over de gelijkwaardigheid van schoenbreedtes.

Door de grote verschillen tussen de landspecifieke maatconventies (VS vs. Frankrijk) kan het ook zijn dat uw maat niet exact overeenkomt met die van andere fabrikanten, dus het is de moeite waard om hun maattabellen te controleren voordat u een aankoop doet.

Last but not least, omdat er geen standaardisatie is voor dit labelsysteem, kan het zijn dat je schoenen vindt met een bredere of smallere wijdte dan normaal, dus maak je niet te druk als je hele smalle voeten hebt en je schoenen zijn gelabeld met “C”, want ze zouden je prima kunnen passen. In het algemeen komen labels als AAAA tot en met E overeen met extreem smalle maten, terwijl letters van D tot en met 2 overeenkomen met de meest voorkomende maten.

De volgende tabel geeft een goede indicatie van welke schoenen u zou kunnen passen op basis van de lengte en breedte van uw voet.

Breedtemaat schoenen tabellen

De gemiddelde breedte voor herenschoenen is D. De gemiddelde breedte voor damesschoenen is B. Sommige schoenen hebben geen letter, maar bij de meeste schoenmaten staat er wel een letter bij. Als u geen letter ziet, betekent dit dat de schoenmaat standaard is en zou moeten passen. U kunt de maat vinden door op de doos of het etiket in uw schoen te kijken.

De meeste schoenen in de Verenigde Staten worden gemaakt met verschillende breedtematen, en veel merken bieden verschillende breedtematen aan. Enkele van deze merken zijn New Balance, Munro en Clarks.

Schoenbreedtetabel voor dames

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Schoenbreedtetabellen

Schoenbreedtetabel voor mannen

Schoenbreedtetabel voor mannen

Schoenbreedtetabel voor kinderen

Schoenbreedtetabel voor kinderen

Wat betekenen de schoenbreedte letters

Er zijn heel veel schoenen. Ze hebben allemaal codes erop om aan te geven welke maat ze zijn. De maten op de code kunnen verschillend zijn voor mannen en vrouwen, en voor jongens en meisjes.

Schoenbreedteletters voor vrouwen

AAA: Super slank.

A of AA:

B:

C:

D:

EE: Extra breed.

Schoenbreedteletters voor mannen

A: Extra smal.

B:

C:

D:

E of EE:

EEE of EEEE: Extra breed.

Schoenbreedte letters voor kinderen

B:
D:
E: Extra breed.
Ben je in de war over de schoenmaten in de V.S., EU en UK, kijk dan op de Schoenmaat Conversie Kaart.

Wat betekenen deze A, B, C, D, E verschillende schoenmaat letters

A/AA/AAA breedte

Er zijn twee breedtematen voor damesschoenen. Hoe meer A’s er zijn, hoe smaller de breedte. Bijvoorbeeld, 2A (AA) zou smaller zijn dan 4A (AAAA). Damesschoenen hebben ook twee namen. Als ze slank zijn, dan zijn ze smal. En als ze superslank zijn, dan zijn ze extra smal.

B Breedte

De meest voorkomende wijdte voor vrouwen is de B wijdte, die een Medium is. In herenmaten is het een Smalle wijdte. In kindermaten is het een gemiddelde wijdte.

D Breedte

D is de meest voorkomende letter in herenmaten. D is de normale of gemiddelde maat voor mannen, maar het kan ook wijd zijn voor vrouwen en kinderen.

E/EE/EEE Breedte

2E (EE).

3E (EEE).

4E (EEEE).

Er zijn verschillende breedtematen in schoenmaten. 2E is een brede schoen, 3E is een grotere maat, en 4E is een nog grotere maat. Maar deze maten zijn niet voor iedereen weggelegd! Voor mannen is 2E of 3E een brede schoen, maar voor vrouwen is 2E de breedste maat die ze hebben. De grootste schoenen die je kunt vinden zijn 10E, maar deze maat wordt niet vaak gebruikt omdat hij over het algemeen alleen goed is voor mensen met diabetes.

Wat betekent C/D in schoenmaat

C/D betekent dat er twee verschillende breedtematen op de schoen zitten. De bal van de voet heeft maat D en de hiel is C. Dit kan ook E/C, D/B, C/A en andere combinaties zijn.

  • E/C-breed-medium voor mannen, extra-breed-medium voor vrouwen.
  • D/B-smal middel voor mannen, middelbreed voor vrouwen.
  • C/A-narrow en extra-narrow voor mannen, medium-narrow voor vrouwen.

Wat betekent D in schoenmaat

Draag je een schoen met maat D, dan is die voor mannen gemiddeld, maar voor vrouwen wijd. Merken die niet veel wijdtematen maken gebruiken meestal D als standaard voor herenschoenen.

Het verschil tussen de breedte van vrouwen- en mannenvoeten

Mannenvoeten zijn breder dan vrouwenvoeten. Daarom zijn er verschillende maten voor mannen en vrouwen. Mannen dragen meestal maat EEE of groter. Vrouwen kunnen maat A dragen, maar ze dragen meestal D omdat hun voeten smaller zijn dan die van mannen.

Hoe je weet welke breedte het beste bij je past

De beste manier om te weten welke schoenmaat je moet kopen is je voet door iemand in de winkel te laten opmeten. Ze zullen een weegschaal gebruiken die nauwkeurig is.

Je moet ook telkens je voet opmeten als je een winkel binnengaat, want die kan veranderen naargelang je bent aangekomen of afgevallen, als het vasthouden van water door je lichaam in de loop van de tijd verandert, of na een hele dag staan of lopen, je voeten kunnen opgezwollen zijn.

En als schoenen in verschillende wijdtematen verkrijgbaar zijn, pas ze dan, zodat je bij elk schoenmodel de juiste breedte voor je voet vindt.

Als je niet naar de winkel kunt gaan en je voeten zelf thuis wilt opmeten, doe dan dit:

  • Om de breedte van schoenen te meten, moet je je schoenen en sokken uitdoen.
  • Zet dan je voet op een stuk papier en teken het zo dicht mogelijk tegen de voet aan.
  • Gebruik een meetlint om het breedste deel van je voet te vinden.

Hoe te bepalen of je brede voeten hebt

Als je schoenen blijft passen en voelt dat ze in de lengte goed zitten, maar je tenen verkrampen aan de zijkant van de schoen, dan heb je misschien brede voeten. Als je schoenen te krap zitten, heb je misschien brede schoenen nodig.

Een veel voorkomende oplossing is om een langere schoen te nemen. Maar dit kan slecht zijn voor je voeten – het kan blaren of pijn in je tenen veroorzaken en leiden tot struikelen. Zorg er dus voor dat de schoenen steeds goed passen. Je kunt ook testen met het Brannock Apparaat (een apparaat dat gebruikt wordt om de lengte en breedte van de voet te meten).

Zijn brede voeten slecht

Als je brede voeten hebt, is dat niet erg. Je hoeft alleen maar je schoenmaat en breedte uit te zoeken. Als je platvoeten hebt, is dat erger.

Hoeveel groter is een brede schoen

Een brede schoen verschilt niet veel van een gewone. Soms neemt de breedte van de schoenen met 0,25 inch toe. Maar sommige merken vergroten de breedte niet zo veel, of soms zelfs minder, zoals 0.188 inch in plaats daarvan.

Waarom schoenbreedte belangrijk is

Als je comfortabel in je schoenen wilt zitten, moeten ze passen. De goede zijn die welke passen bij de lengte van je voet en de breedte ervan. Je moet elk paar schoenen passen voor je ze koopt, zodat ze goed bij je passen.

Als je de verkeerde maat schoenen hebt, heb je snel pijn en zit je ongemakkelijk. Als je veel loopt of een baan hebt waarbij je de hele dag staat, heb je goed passende schoenen nodig.

Als je schoenen te smal zijn

Je voet kan te groot zijn voor de schoen. Dat kan blaren, zweren, krampen en knobbels veroorzaken. Je tenen kunnen in de schoen kruisen als je loopt; dat kan ingegroeide teennagels en pijn veroorzaken.

De schoenen zullen je ook meer doen zweten, en als je een open zweer of blaar hebt kunnen die gemakkelijk geïnfecteerd raken in een krappe schoen.

Als je schoenen te wijd zijn

Het is belangrijk om schoenen te kopen die goed bij je voeten passen. Als ze te wijd zijn, gaan je tenen bewegen en krijg je blaren. Blaren kunnen ontstaan als de schoen op en neer glijdt over je voet terwijl je loopt.

Je kunt ook bloedblaren onder de nagel krijgen als de schoen je nagel van het bed optilt. Je voeten zitten dan niet stevig vast en dat kan leiden tot krampen en pijn in je voeten.

Kan de schoenbreedte veranderen

Ja, dat kan. Soms kunnen onze voeten breder worden. Het verandert omdat we aankomen in gewicht of omdat we te veel water in ons lichaam hebben. Of soms komt het door diabetes of zwangerschap. Ook na een lange afstandsloop, de hele dag wakker zijn of de hele dag op je voeten staan, raken je voeten gezwollen en kunnen dus groter zijn.

Meestal geldt: hoe groter de voet, hoe breder hij is. Bredere schoenen zijn groter dan smalle schoenen. Dit is bij de meeste mensen het geval, maar niet bij allemaal. Schoenen die te groot of te klein zijn kunnen moeilijk te dragen zijn en niet goed passen. Met een ruime keuze aan maten moet je een schoen kunnen vinden die aan je voeten past, zolang ze maar niet te lang of te kort zijn.

Conclusie

De maatvoering voor schoenen is verwarrend. De Verenigde Staten en Europa hebben verschillende manieren van maataanduiding, er zijn verschillende normen voor mannen- en vrouwenmaten, en niet alle schoenmerken gebruiken dezelfde norm.

Om er zeker van te zijn dat je schoen de juiste maat heeft, moet je twee dingen onthouden: lengte en breedte. Als schoenen te strak zitten, kan dat tot krampen en schuren leiden. Zitten ze niet strak genoeg, dan beweegt je voet en ontstaan blaren.

Je kunt smalle schoenen soms wijder maken nadat je ze gekocht hebt. Het is echter gemakkelijker en comfortabeler om vanaf het begin de juiste maat te nemen. Zorg er dus voor dat je je voeten meet en de juiste maat schoenen krijgt.

Recente Artikelen